fég szerviz, mika 6e javítás, cirkó csere, konvektor javítás, konvektor szerelés, konvektor csere, , konvektor szerviz, konvektor szerelő, konvektor szerelés, konvektor javítás, konvektor üzembehelyezés, üzembe helyezés, fég javítás, fég szerviz, zugló, sashalom, mátyásföld, árpádföld, rákosszentmihály, budapest, budapesten, újpalota, újpest, vekerle, kispest, keresztúr, rákoskeresztúr, rákoskert, 16., 17., 18., 15., 14., 13., 11., 10., 9., 7., 8., 6., 4., 3., 20., kerületekben, nagyta

Acéllemez radiátorok és réz csővezetékrendszer mosása!

Érdekes cikk:

 

Acéllemez radiátorok és réz csővezetékrendszer

Mondhatjuk, hogy a rézcsöves szerelési technológia jó ideje elterjedt Magyarországon, lassanként mindennapi rutinná válik a szakmabeliek számára. Vannak azonban olyan aprónak tűnő részletek, amelyek figyelmen kívül hagyása tönkreteheti az egész munkát, sőt még annál többet is.

A lap hasábjain korábban taglalt forrasztási módok nem megfelelő alkalmazása csak az egyik tényező. Nagyon fontos tevékenység a kész rendszer átmosása, melynek hiánya gyakori probléma. Nem egy reklamációs ügy témája, hogy mikor a radiátort leszerelik, például festési munkák miatt, az tapasztalható, hogy a radiátorból fémforgácsot tartalmazó szennyeződés kerül elő. Igaz, hogy ezt a forgácsot eredetileg a forrasztópaszta tartalmazta, de a radiátor alsó részén gyűlt össze, mivel az előírt átmosást a szerelés után nem hajtották végre a rendszerben. Ilyen esetben a reklamáló fél a szerelő „szakvéleményének” támogatásával kéri a radiátorgyártó segítségét azzal az indokkal, hogy a „gyártás során keletkezett fémforgács és a vizes nyomáspróba eredményeként kialakult szennyeződés oka a gyártómű tevékenysége”, és felszólít a probléma orvoslására.
A fenti eset nem egyedi, viszsza-visszatér, sajnos egyre nagyobb károkat okozva. Történt, hogy az egyik neves külföldi kazángyártó cég fali gázkazánjának keringetőszivattyúja felmondta a szolgálatot a rendszerben jelenlévő és a szivattyúban koncentrálódott forrasztópaszta miatt. Ennek következtében a radiátorok is bizonyos mennyiségű idegen anyagot tartalmaztak szennyeződés formájában. Ez volt a reklamáció alapja. Hozzá kell tenni, hogy a tulajdonos, költségkímélő módon a központifűtés-szerelő segítségével üzemelte be a kazánt úgy, hogy a rendszer átmosását mellőzte, a kazán pedig gyári beállítású paraméterekkel intelligens módon működött a probléma jelentkezéséig. A gépkönyvben természetesen szerepelt a rendszer beüzemelés előtti kötelező átmosása, és ugyanez az utasítás vonatkozik a radiátorokra, fokozott érvénnyel a rézcsöves szerelési technológia miatt.
Az új fűtési rendszerek átmosása bármilyen csőanyag alkalmazása mellett javasolt, de tény, hogy a legtöbb fűtésszerelő energiapazarlásnak tartja a maximális hőfokra felfűtött fűtővíz leeresztését, és a munka időigényessége is ez ellen szól. Ezért legtöbb esetben lebeszélik a megrendelőt a tevékenység elvégzéséről. Az acélcsöves fűtések szerelésénél is át kellett öblíteni a rendszert, de a szakma öreg rókái tudják, hogy ez szinte soha nem történt meg. Ilyenkor az fordulhatott elő, hogy a rendszer első leürítésekor a hegesztési technológia következtében revesedett belső csőfal miatt fekete színű fűtővíz folyt el, de ez szinte soha nem okozott üzemeltetési problémát. Ennek ellenére a rendszer átmosása minden esetben javasolt.
A radiátorok belső felületén a gyártástechnológia során vékony szintetikus olajemulzió réteg marad, átmeneti korrózióvédelmet nyújtva, ami az üzemeltetésre káros befolyással nincs, egyébként a kötelezően előírt meleg vizes rendszerátmosással távozik. Az új radiátort magában foglaló fűtési rendszer meleg vizes átöblítését minden esetben el kell végezni.
Sajnos előfordul, hogy az átmosás kritikus ponttá válik a szerelő és a megrendelő között, ahol általában az utóbbi húzza a rövidebbet. Történt a közelmúltban egy jellemző eset, ahol csak a megrendelő aktív hozzáállása tette lehetővé, hogy a rendszer hosszú távon és biztonságosan működhessen.
A megtervezett központi fűtést a szerelő rézcsővel kivitelezte. A rendszert átöblítés nélkül feltöltötte és a munkadíj átvétele után távozott. Jött a kazángyártó cég képviselője, hogy elvégezze a beüzemelést, ami abból állt, hogy begyújtotta a kazánt, valamint, idézve a megrendelőt, „állított rajta valamit és elvitt közel tízezer forintot”. A rendszer átmosása a megrendelő kérése ellenére sem történt meg. A megrendelő a tervező segítségét kérte, aki gyakorlati beavatkozást nem vállalt, viszont útbaigazítása alapján a tulajdonos önállóan és „szakszerűen” el tudta végezni a munkát saját, jól felfogott érdekében. Így megóvta berendezéseit, megkímélte a szerelőt és a kazánost egy esetleges kártérítés kifizetésétől, valamint a radiátorgyártót egy jótállási vitától. De vajon nem másvalaki feladata lett volna ez?

forrás:</P>

http://www.vgf.hu/ftech.php?action=viewfull&ID=266

Szakmai...

Itt lehet hozzászólni !

  • 0
  • 723
  • 223
  • 1 048
  • 255
  • 8 495
  • 34 998
  • 527 537
  • 4 159 756
  • 534 324