Amit a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálatról tudni kell!

 

Miért fontos a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat!

                                

Gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat Ha a gázzal való fűtést , főzést nem a szabályok betartásával használja, akkor az sok veszélyt rejt magába. Ezt bizonyítja a minden évben előforduló halálos balesetek száma. Sokan úgy vélekednek, hogyha az évek  alatt használt gázkészülékei mellett vele nem fordult elő baleset, akkor nem is fog. Ezért a gázfelülvizsgálat nekik nem jut eszükbe. Pedig lehet, hogy csak szerencséjük volt. Ha a negatív körülmények egyszerre adódnak össze (a felülvizsgálatot nem veszik igénybe) akkor egy nem szakszerűen használt gázkészülék használata során a baj felszínre kerülhet. Ilyen pl. a szénmonoxid megjelenése,  gázszivárgás  “rosszabb esetben” gázömlés megjelenése. Így kérem Önt hogy évente egyszer forduljon szakemberhez, hogy a gázfelülvizsgálatot végezze el.  A fő tevékenységi köröm a gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálat. Keressen az elérhetőségeim egyikén, hogy segíthessek a szakszerű felülvizsgálattal!

Gázipari felülvizsgálat

Gázipari felülvizsgálat

 

 

Egy pár példa arra, hogy mit vizsgálunk meg, egy megrendelt felülvizsgálat során, a háztartásban.

– Csatlakozói és fogyasztói vezeték állapotát, elhelyezkedését, anyagát, tömörségét.

– Gázmérő elhelyezését, tömörségét, kötését

– Gázfogyasztó berendezések elhelyezkedését, légellátását, füstgázelvezetését, bekötését a fogyasztói vezetékhez. A gázfogyasztó készülék állapotát, szükség esetén műszeres füstgázelemzést ennek kiderítésére

– Fontos megvizsgálni, hogy a telepítés körülményei nem változtak e meg a gázfogyasztó készülék felszerelése óta. Pl. egy kéményes készülék esetén ha kicserélték a nyílászárókat fokozott légzárásúra, akkor biztosították e a készülék égéséhez szükséges levegő utánpótlásának útját! Ha légelszívó berendezést szereltek fel, akkor reteszelték e a kéménybe kötött készülékkel a párhuzamos működtetés lehetőségét.

Az itt felsorolt lehetséges hibák jó példák arra, hogy milyen hiányosságok lehetnek egy gázfogyasztónál. Ezek olyan súlyos balesetet okozhatnak, amit később már nem lehet jóvátenni! Ezeknek a hibák kiszűrésére képeztek ki regisztrált gázszerelő szakembereket. Ha önök elvégeztetik a műszaki biztonsági felülvizsgálatot, akkor biztonsággal használhatják korunk legsűrűbben használt, tiszta, kényelmes energiaforrását.

 

Kérem ezt is olvassa el! Nagyon fontos!

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a nem megfelelő légellátási és égéstermék elvezetési feltételek miatt bekövetkező balesetek (CO mérgezések) elkerülése érdekében a következők betartására hívja fel különösen a nyílt égésterű, kéménybe nem kötött („A” típusú) és kéménybe kötött („B” típusú) gázkészülék üzemeltetők (tulajdonosok) figyelmét:

A fenti típusú készülékek valamelyikével ellátott, vagy azzal légtér összeköttetésben lévő helyiségek esetén tervköteles átalakításának minősül:

 1.      Fokozott légzárású nyílászárók beépítése, vagy a meglévő nyílászárók tömítése .

 2.      Elszívó/ szellőző ventilátorok, konyhai páraelszívók beépítése .

 3.      A gázszolgáltató által jóváhagyott kiviteli tervhez viszonyított minden egyéb módosítás [meglévő csatlakozó vezeték és/ vagy fogyasztó berendezés tervköteles kialakítása (bővítése, felújítása)]

A tervköteles átalakítás esetében a kivitelezés megkezdése előtt az alábbiak szerint kell eljárni: a)

1.      Kiviteli tervet kell készíttetni arra jogosult szakemberrel (épületgépész tervezővel), melyben ellenőriztetni kell a légellátási és égéstermék elvezetési feltételek meglétét a már üzemelő gázfogyasztó készülékek esetében.

2.      A kiviteli tervet műszaki- biztonsági szempontok szerint felülvizsgálatra be kell nyújtani a földgázelosztóhoz a kivitelezés megkezdése előtt.

3.      A kivitelezés befejezése után az elkészült szerelést a földgázelosztóval vagy megbízottjával az üzembe helyezés előtt műszaki- biztonsági szempontból ellenőriztetni kell.

Ha ezeknek a jogszabályi előírásokon alapuló teendőknek a végrehajtása nem történik meg, az jogszabálysértésnek minősül. A kiviteli tervek földgázelosztó általi, valamint az elkészült szerelés földgázelosztó vagy megbízottja általi műszaki- biztonsági szempontok szerinti ellenőrzésének célja a nyílt égésterű, kéménybe nem kötött („A” típusú) és kéménybe kötött („B” típusú) gázkészülék levegőellátási és égéstermék elvezetési viszonyai olyan mértékű megváltoztatásának a megakadályozása, amely életveszélyes helyzetet idézhet elő.

A gáz-ipari-műszaki-biztonsági-felülvizsgálat megrendelhető nálam az alább leírt feltételek mellett!   A gázfelülvizsgáló a gázkészülék ellenőrzését is elvégzi.

 

FELÜLVIZSGÁLATOT VÁLLALOK AZ ALÁBB FELSOROLT TERÜLETEKEN.

Sashalmon,  Mátyásföldön,  Rákosszentmihályon,  Árpádföldön,  Rákoskeresztúron,  Rákosligeten,  Újpalotán,  Zuglóban, Lőrincen,  Újpesten,  Angyalföldön,  Békásmegyeren,  Óbudán,  3.,  4.,  6.,  7.,  8.,  9.,  10.,  11.,  12.,  13.,  14.,  15.,  16.,  17.,  18.,  19.,  20.,  22.,    kerületben.

 

 

 

Szakmai...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..