Fűtési rendszer tisztítása, mosása, átmosása

Fűtési iszap

Fűtési vasiszap

Miért van szükség a rendszer tisztítására?

Új fűtési rendszer kiépítése után nagyon fontos feladat a rendszer tisztítása, a fűtési rendszer átmosása.

Nem elhanyagolható feladat ez akkor sem, ha új cirkót, vagy kazánt helyezünk üzembe. A készülék gyártók előírják a teljes fűtési rendszer átmosását a garancia érvényesítéséhez. A tisztítás és  a nagynyomású öblítés célja, hogy eltávolítsa a folyasztószer-maradványokat, a rendszer összeépítésénél a rendszerbe kerül törmelékeket és az ásványi olaj szennyeződéseket, melyek korróziót és eliszaposodást okoznak különösen alacsony hőmérsékleten működő meleg vizes központi fűtési rendszerek esetében.

A fűtési rendszer tisztításának folyamata!

Meglevő rendszerek tisztítása során eltávolítjuk a fekete iszapot (vasoxidot), a vízkövet, és az egyéb szereléskor a rendszerbe került szennyeződést. Így javul a keringés, csökken a fűtőanyag-veszteség és kisebb lesz a kazánzaj. Megelőzzük a cirkó, vagy kazán károsodását, javítjuk a hatásfokot.

A vállalkozásom fel van készülve az ilyen rendszerek gépi, nagy nyomású tisztítására és vegyi kezelésére.  A saját szereléseknél minden alkalommal elvégezem a gépi nagy nyomású mosást.

A rendszer minimális megbontása után tudok  rácsatlakozni a nagy nyomású (víz, levegő impulzust előállító) rendszermosó gépemmel, a fűtési rendszerre. A nagy nyomású víz levegőimpulzusnak köszönhető a  nagy teljesítményű mosási folyamat, aminek az az eredménye, hogy nem marad szennyeződés a fűtési rendszerben a mosás végére. A rendszermosó 90% ban minden koszt kiborotvál a rendszerből. A mosás után un. inhibitorral kezelem a rendszerbe betöltött fűtési vizet, ez a vegyszeres kezelés. A legvégén légtelenítem a radiátorokat és a fűtési csöveket.

Ha a szennyeződés már beleégett a kazántestbe, hőcserélőbe, akkor azt un. savazó készülékkel ki kell tisztítani. Ennek hiányában a fűtőkészülék zajossá válik, romlik a hatásfoka és a benne megforralt fűtővíztől levegősödik a rendszer.

Kazántest belső vízkőtelenítése

Kazántest belső vízkőtelenítése

 

 

 

 

 

Mi az a inhibitor és miért van rá szükség.

Az inhibitor jelentése  gátlószer, késleltetőszer, inhibitor

 

 

HOGYAN: TARTSUK ELLENŐRZÉSÜNK ALATT A

FŰTÉSI RENDSZEREK KORRÓZIÓJÁT

Tudni szeretném, hogyan kerülhető el a fűtési rendszert alkotó fémek, mint a réz, alumínium, acél és más fémek korróziója


A PROBLÉMÁRÓL

A fűtési rendszert alkotó fémek korróziója, gyakran kihatással van a rendszer élettartamára is. A különböző fémek, eltérő módon sebezhetőek, létfontosságú beavatkozni a fűtési rendszert alkotó fémek korróziója elleni védelmembe.

A korrózió természetes úton jelenik meg a fűtési rendszerekben. A bojler és radiátorok meghibásodása egyaránt lehangoló és költséges a háztulajdonosok számára illetve nagyobb problémákat vet fel a szerelők számára. Ezért fontos megérteni a korrózió kiváltó okát és hatását a rendszert összetevő különböző fémek esetén:

Réz

Tudnivalók a rendszert alkotó rézalkatrészekről:

 • A réz egy nemes fém, amely azt jelenti, hogy nehezen korrodálódik, de amikor megtörténik, apró törmelékek kerülnek be a rendszer vizébe és következetesen a vízzel érintkező más fémek korrózióját okozza. A forrasztási anyagmaradványok és más agresszív szennyeződések, részben korrodálhatják a rézfelületeket, ezáltal réz szemcséket oldva fel a rendszer vizébe.

 • A feloldott réz szemcsék lerakódhatnak a rendszerben lévő lágyacél és alumínium felületekre, általában a radiátor vagy bojler hőátadó felületére, és kisebb felületen bemélyedés szerű korróziót okozhatnak, amely később lyukadásokhoz és az alkatrész meghibásodásához vezethet.

 • Amikor első alkalommal érintkezik a kérdéses rézfelület levegővel dúsított vízzel, csak vékony egyenletes korrózió keletkezik. Ez általában egy passziváló védő oxidréteget eredményez, amely meggátolja a korrózió tovább terjedését. A gondok akkor jelentkeznek, amikor a korrózió tovább terjed.

 • A víz összetétele kihatással van a korrózió mértékére. Ez azt jelenti, hogy a víz függvényében:

  • o   A rézfelület tovább korrodálódhat, zöldszínű elszíneződést okozva az illesztéseknél.

  • Bizonyos pontokon bemélyedések keletkezhetnek, kevés időre a rendszer működésbe helyezése után, mely végül a mélyebb korrózióhoz és az alkatrészek kilyukadásához vezetnek.

 

Alumínium

Az alumínium korrodálása gyakran a legfőbb tényező, amely a fűtési rendszer élettartamának lerövidítéséhez vezet.

Tudnivalók a rendszert alkotó alumínium alkatrészekről:

 • A háztartási fűtés rendszerekben, egyike a leggyakrabban előforduló fémeknek. Azért mert rendkívül jó hővezető tulajdonsággal bír, könnyű és aránylag olcsó, ebből kifolyólag magas hatásfokú bojlerek és radiátorok gyártásához használják.

 • Természetes úton ellenáll a korróziónak egy rendkívül vékony, a felületén lévő oxid védőrétegnek köszönhetően. Agresszív szennyeződések károsíthatják ezt a védőréteget, amely majd a fém korrodálódásához vezethet.

 • Az alumínium korróziója kisebb felületeken történik, bemélyedéseket alakítva ki ennek felületén. Amelyek aztán hamar lyukakat és meghibásodásokat eredményezhetnek.

 • Az előbb említett védőréteg nemcsak az agresszív szennyeződésekre érzékeny, hanem a víz pH értékének változására is. Rendkívül fontos, hogy a víz pH értéke állandóan 6.0 és 8.5 között legyen, amely optimális érték az alumínium korrodálásának minimalizálására.

 • A bázis átalakítású lágyított víz, korróziós hatással bír az alumíniumra. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a rendszer nem volt kezelve a megfelelő korrózióvédő adalékanyaggal, mint amilyen a Sentinel X100 Inhibitor, az ilyen víz használata elkerülendő.

 

Acél

Tudnivalók a rendszert alkotó acél alkatrészekről:

 • A lágyacél víz és oxigén jelenlétében könnyen korrodálható, ezáltal tekintélyes mennyiségű vasoxid üledéket képezve. Ez a rendszervíz segítségével szétáramlik a rendszer többi részében is eltömítve a csapokat és más mozgó alkatrészeket és esetleg leülepedhet vastag fekete színű iszapréteg formájában a radiátorok és a hőátadó felületekre.

 • Ezen kívül, a vasoxid lerakódások alatt további korróziós folyamat veszi kezdetét, amely az oxigén különbségnek köszönhetően állandósul. Végül többnyire kisebb felületekre koncentrálódó korrózió alakul ki, amely az alkatrész meghibásodásához vezet. Ennek kiváltó oka, a lerakódás alatti korrózió, amely mélyedést kialakítva, hamar átlyukaszthatja a fémet.

 • A rozsdamentes acél, egy olyan fémötvözet, amely képes megvédeni magát, egy hatékony oxid védőréteggel. Ennek ellenére az agresszív szennyeződések mégis áthatolhatják ezt a védőréteget, korróziót, mélyedést és esetleg lyukadást alakítva ki kisebb felületen

THE SOLUTION

Egy fűtési rendszer és minden fém alkatrészének védelmezése az ilyen típusú korróziók ellen, a következő lépéseket követve nagyon egyszerű:

fűtési rendszer tisztítása, fűtési rendszer tisztítás

 

 1. Bizonyosodjon meg a rendszer gondos és alapos összeszereléséről illetve karbantartásáról, hogy a forrasztó anyag vagy más meglévő korróziószennyeződések minimális károkat okozzanak.

 2. Amint elégedet rendszerének tisztaságáról, adagoljon a rendszerbe egy rendkívül jó minőségű korrózióellenes adalékanyagot, amely egyszerre több fém védelmét biztosítja, mint amilyen a Sentinel X100 Inhibitor.

 3. Ellenőrizze, hogy az adalékanyag megfelelő mennyiségben lett adagolva, az állandó védelem biztosítása érdekében.

 

kezelése, tisztításgázkészülékek. Fűtési rendszer átmosása üzembehelyezés, árpádföld, újpalota, újpest, vekerle, kispest, rákoskert.

Szakmai...

10 Responses to Fűtési rendszer tisztítása, mosása, átmosása

 1. Csókos László szerint:

  Tudomásom szerint, pár hónapig, még nem muszály az újabb kondenzációs kombi cirkóra
  ( drágább, és állítólag ezeknek még rövidebb a várható “élettartamuk”)
  készülékre cserélni a jelenlegit, hanem a régebbi típusúra is lehet cserélni a kombi cirkót ?????.

  Várom válaszát

  • x003577_db szerint:

   Kedves László!
   Így van, jól tudja. 2016. Júniusig kell beszerezni az engedélyezett gáztervet.

   Nagy Péter

 2. Kriszti szerint:

  Kedves László! Szeretnénk a már meglévő turbó kombi kazánunkat lecserélni,turbó kombi kazánra. Engedélyköteles ez is? Azt olvastam, hogy nem,de erről nem találok egyértelmű álláspontot. Mennyibe kerül a radiátoirtok vegyszeres átmosása (kb 8 db 120_as, fele 12 éves,fele 6 éves). Milyen gyártmányú cirkót tart megbízhatónak és melynek alacsony a szerelési költsége (alkatrészekre is gondolok). Válaszát előre is köszönöm. Sz. Krisztina

  • x003577_db szerint:

   Kedves Krisztina!

   Egyszerűsített gázkészülék cserével lehet megoldani a cserét. Ehhez is kell kéményseprő nyilatkozat.
   A rendszer gépi mosása 45.000 Ft plusz vegyszer (protektor v. inhibitor)

   A cirkó kiválasztásának nagyon sok szempontja lehet, ezért erre nem tudok egyértelmű választ adni.

   Nagy Péter

 3. kukor Ferenc szerint:

  Kedves László!
  Érdeklődnék, hogy a savazás nem mar ki esetleg alkatrészeket, mert mégiscsak sav?
  Köszönettel,
  K. Ferenc

 4. Farkas Dániel szerint:

  Tisztelt László!

  Nyitott fűtési rendszernél hogyan oldható meg az iszap eltávolítása?

  Tisztelettel:

  F. Dániel

 5. Valódi Sándor szerint:

  Kedves Péter!
  MIKE 6EU készülékünk van 1 éve, amely a meleg vizet is szolgáltatja lakásunkban. A fűtési szezonban nagyon hangos volt a készülék, minden bekapcsolásakor erős sípoló, zúgó hangot adott kb. 1-3 percig és erősen zúgott.
  Átmostuk FERNOX-szal, most nem olyan hangos, viszont a legkisebb melegvíz használatnál is bekapcsol és a víztartály nagyon sokszor, függetlenül a vízhasználattól sivító hangot ad néhány másodpercig. Mit javasol, mit tegyünk vele, hogy jól működjön és ne sivítson. Köszönettel várom válaszát.

  • x003577_db szerint:

   Kedves Sándor!
   Látatlanban nem tudnám megmondani. lehet még dugulás a kazántestben, amit savazással lehet megszüntetni.
   Nagy Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..