ZAJOS, HANGOS A MIKA 6E?

Ezt a témát azzal kezdeném, hogy alapból nem lehet zajos a Mika 6E minikazán, gyújtólángos kivitele. 2016 ig gyártották! Grundfost szivattyúval van szerelve, ami halk üzemet biztosít a kazánnak. A szivattyún kívül egy gázszelep található még a készülékben ami  hangot adhat ki, a ki-be kapcsolásnál, de ez olyan halk, hogy nagyon fülelni kell ahhoz, hogy meghalljuk. A láng mivel zárt rendszerben működik, szinte halhatatlan. Más a helyzet a már új, 2017 től gyártott Mikák esetében.

A Mika 6EU készülék működése is csak a ventilátor és az energia takarékos szivattyú miatt lett jobban érzékelhető. A gázszelep lépkedésének enyhe hangja van még jelen. (lánmoduláció)

Ha még is arra leszünk figyelmesek, hogy a készülék hangos, akkor az nem véletlen. Tapasztalataim szerint ennek a következő az oka. Ha a gyártói utasítást nem veszi komolyan a kivitelező és nem mossa át az újonnan elkészített rendszert vegyszeresen, akkor a forrasztásoknál a folyasztószer maradványa okozta szennyeződés, szerelés közben a rendszerben maradt kosz iszaposodást okoz a fűtési rendszerben áramló fűtési vízben. Az eliszaposodott szennyezett vízben áramló apró részecskék beleégnek a hőcserélő kazántestbe és elszűkíti  az áramló víz útját. Ez azt eredményezi, hogy a kazántestben megforr a víz és ez zúgó, sistergő hangot ad. A kellemetlen hangon kívül egyéb problémát is okoz a kialakult szűkület.

ELDUGULT HŐCSERÉLŐ

ÍGY KÉNE KINÉZNIE

EGY ELDUGULT SZÉTVÁGOTT MIKA HŐCSERÉLŐ

– Romlik a hatásfok

– A megforrás miatt  gőz keletkezik ami a rendszer levegősödéséhez vezet. Ez a levegő ha van felszerelve automata légtelenítő, akkor ott távozik, viszont a nyomás ezzel lejjebb fog esni. Ha nem távozik, akkor csilingelni fog a rendszerben a víz. Ha túl sok a levegő a rendszerben, akkor akár le is állhat a víz keringése és megszűnik az egyes radiátorok hőleadása.

– A sok megforrás eredménye lehet az is, hogy a kazántesten elhelyezett un. hőkorlátozó blokkolja a kazán gázellátását. A sok újra indítás után aztán tönkre is megy a hőkorlátozó, ami azt eredményezi, hogy nem marad égve a gyújtóláng (őrláng).

Megoldás a bajra: 

Kazántest savazása géppel

Kazántest savazása géppel

Hogy a fellépet hiba megszűnjön a következőt kell tenni.

– A kazántestet vegyszerrel, egy un. savazó készülékkel át kell mosni. Ez egy speciális berendezés, ne próbálkozzon házilag!

– Ha a kazántest ki van takarítva ezzel a berendezéssel, akkor vele párhuzamosan az egész fűtési rendszert is át kell mosni.

Nagynyomású rendszertisztító gépem

Nagynyomású rendszertisztító gépem

Ha ez a fent leírt munka el lett végezve, akkor a Mika 6E minikazán újra halkan fog üzemelni.

Az időszakos, évenkénti karbantartás során a képen látható, elkormosodott kazántestet is kitakarítom nagynyomású kompresszorommal. Ezzel megkíméli magát a

– CO megjelenésétől

– A rossz hatásfoktól

– A készülék idő előtti elhasználódásától, működésképtelenségétől

Elkormosodott kazántest

Elkormosodott kazántest

Ha Önnek is problémája van a fűtési rendszerével, akkor hívjon az elérhetőségeim egyikén.

Mika 6E kazántest, hőcserélő savazása, tisztítása!

 

 

 

Szakmai...

16 Responses to ZAJOS, HANGOS A MIKA 6E?

 1. Ittes Lajos szerint:

  Sajnos rossz a tapasztalatom a Mika-6 mini kazánnal kapcsolatban! Hagytam magam rábeszélni az én bajom! 2013-ban csináltattam radiátoros központi fűtést a mini kazánnal egy 46 négyzet méteres kis lakásba! A 2013-as fűtési idényben semmi gond nem volt vele! 2014és 2015 között kicserélt benne a szerelő egy érzékelőt mert mindig elaludt az őrláng! A múlt hét hűvös időben beakartuk üzemelni kb 10 másodperc kattogó üzemelés után elaludt benne minden láng! Ezt elismételte vagy 8-szor az eredmény ugyanaz! Nagy nehezen kijött a szerelő mert Veresegyházon lakunk tisztított légtelenített amíg ott volt működött kifizettem elment! Azt mondta csak a termosztátot feljebb csavarjuk este és menni fog! Így tettünk este9-kor Most nem csattogott működött kb 30 másodpercig aztán ahogy előtte elaludt miden egymás után többször! Hívom a szerelőt már fel sem veszi a telefont hogy elmondjam hogy megint ugyan az a baja! Kifizettem elég sok pénzt a 2-éves kazán javítására és itt tartunk! Egyszóval nincs jó véleményem a kazánról és mindjárt itt a tél!

  • x003577_db szerint:

   Sajnos nem jo szerelot fogott ki. Erzekeny szerkezet a Mika, foleg a futesi viz tisztasaga az amire kenyes!

 2. Kmety Benjamin szerint:

  Az idén elindítottam a Mikát és teljesen simán indult is (ez a 2. szezonja), viszont tegnap óta amikor bekapcsol a gáz néhány másodperc elteltével egy hangosodó zúgó hangot ad, és amikor elalszik (csak az őrláng ég) a hang megszűnik. Nincs termosztát szerelve, így a szivattyú állandóan működik, nem gondolom, hogy a rendszer eliszaposodása okozhatja. Olyan érzésem van, mintha a ventilátor lenne benne csapágyas. Ez elképzelhetó-e, illetve mindegyik Mikában van e ventillátor?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • x003577_db szerint:

   Üdvözlöm!
   Nem akarom elkeseríteni és én nem hallottam az Ön Mika készülékét, de még is azt gondolom, hogy elkezdett a kazántest eldugulni.
   Elég furcsa hangokat tud ilyenkor adni. Napi szinten javítunk ilyen rendszereket. Sok hozzá nem értő azzal orvosolja a hibát, hogy vissza veszi egy tekeréssel a gázterhelést ( a láng magasságát). Ez nem megoldás és csak ideig óráig lesz tőle halkabb a rendszer. Viszont kevésbé fog fűteni, főleg ha jönnek a hidegebb idők!

   Nagy Péter

   Üdvözlettel,
   Nagy Péter

 3. Szilágyi Lászlóné szerint:

  5.-ik napja (2018. 02. 01.) szerelték be a MIKA6-ot, azóta kétszer állt le, szerelő, újraindult. Teljesen el vagyok keseredve, hogy ez ilyen rossz? Jól bevásároltam???? Ezt nem 1-2 évre veszi az ember. Mi lehet az oka. Kérem válaszoljon, adjon tanácsot. Köszönöm

  • x003577_db szerint:

   Megoldás a szerelő lecserélése egy hozzá értő szerelőre.
   Melyik Mika lett telepítve. Elvileg idéntől már csak a Mika 6EU-t engedik!
   Ha ez, akkor milyen hibakódott ír ki.
   Hol van helyileg a készülék?
   Nagy Péter

   • Vadnai Ádám szerint:

    Tisztelt Uram,

    Mika kazánom, amikor megkapja a termosztáttól a jelet s elindul, nagyon hangos kattogó hangot produkál. Szintúgy, amikor a termosztát eléri a kívánt hőfokot és jelzést kap a kazán a kikapcsolásra.
    Én már valamelyest megszoktam a hangot, de jelenleg vendégeim vannak és a kazán a hálóban van, nem tudnak aludni ettől.

    Normális ez a nagyon hangos pár kattogó hang be és kikapcsoláskor?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Vadnai Ádám

    • x003577_db szerint:

     Kedves Ádám!
     Nem normális jelenség.
     Elképzelhető, hogy a kazán el van dugulva.
     Nagy Péter

 4. Laura szerint:

  Tegnap volt itt egy szerelő, aki kitisztitotta és több alkatrészt is cserélt benne. Korabban tökéletesen működött, csak zajos volt nagyon, ezért hívtam a szerelőt. Este meg működött, reggelre azt vettem észre, hogy nem ég a lang és nem fűti fel a raadiatorokat. Begyujtottam a lángot, de 10mp elteltével, hangos kattanás után a láng újra kialudt. El ismételtem 3x ugyanezt, de mindig kialudt. Hívtam a szerelőt, aki szinten nem tudja mi lehet az oka..
  Várom válaszát! Köszönöm.

  • x003577_db szerint:

   Kedves laura!
   Sajnos látatlaban nem tudom megállapítani mi lehet a probléma.
   Égésbiztosító hiba, vagy lánglevállás..
   Üdvözlettel,
   Nagy Péter

 5. Tisztelt Nagy Péter
  Egy MIKA 6EU-t szereltettem begyújtás után 1-2 mp hangos kattanás hallható, ha elérte a megfelelő hőfokot
  kattog a szelep (ciripel) ki kapcsoláskor és egy kicsit az is hangos.
  Lehetezel valamit tenni?Így kell működnie?

  • x003577_db szerint:

   Kedves István!
   Mivel ez a készülék már un. lángmodulált készülék, így a gázszelepbe működő léptető motor hangja hallható.
   Üdvözlettel,
   Nagy Péter

 6. Kata szerint:

  Most szereltük be idén, eddig minden rendben van, csak egyik este azt írta ki, hogy F22! Ez alacsony tápfeszültséget jelent a füzet szerint! Mi a teendő ilyen esetben?

  • x003577_db szerint:

   Próbálja meg áramtalanítani a készüléket, majd újra indítani.
   Ha ismétlődik a hiba, akkor a hálózati feszültséget érdemes megmérni.
   Üdvözlettel,
   Nagy Péter

 7. Jó reggelt nekem még a legelső MIKA 6 os kazánon van három négy évet tökéletesen működik viszont most reggelre fortyogó zörgő hangot adott a kazán testből .
  Valószínű a dugulás amit ön leírt, mennyi idő után teszi ezt tönkre a kazánt hogyha így üzemel ?

  • x003577_db szerint:

   Kedves György!
   Nincs általános szabály, de minnél elöbb célszerű lenne rendbehozni.
   Sajnis egyre rosszabb lesz így. Romlik a hatásfok, le le fog kapcsolni, esni fog a nyomás.
   Üdvözlettel,
   Nagy Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..