Megszólalt a CO RIaSZTÓ!

Megszólalt a CO riasztó.

Mit tegyünk, ha megszólalt a CO riasztó a lakásunkba? A legfontosabb, hogy gyorsan és ésszerűen cselekedjünk. Nyissuk ki az ablakokat és ajtót, kereszthuzatot csinálva és kapcsoljuk ki a gázkészülékünket. Ha eléggé kiszelőztettünk, akkor a CO riasztó abba fogja hagyni a riasztást. Ez nem azt jelenti, hogy ekkor bátran visszakapcsolhatjuk a

Megszólalt a CO riasztó
Honeywell CO riasztó

gázkészülékünket! Minél előbb segítséget kell kérnie egy HOZZÁ ÉRTŐ gázszerelőtől. Nem ajánlom, hogy házilag kezdjen el bár ki is hibát keresni. A szerelő egy füstgáz elemző készülékkel le tudja ellenőrizni, hogy jogos volt e a riasztás. Az én tapasztalatom az, hogy ha nem egy no name CO riasztót használunk a háztartásunkba, akkor a műszeres mérés 100% ban igazolni fogja, hogy életveszélyes állapotba kerültünk a hibás gázkészülékünk miatt.

Megszólalt a CO riasztó, de a mérések nem támasztják alá, hogy baj lenne.

Ennek több oka is lehet:

  • A CO riasztó egy olcsó kategóriába tartozó riasztó. Nem végzi jól a dolgát. Riaszt amikor nem kellene (hamis riasztás). Viszont amikor fontos lenne a CO riasztás, nem jelez! Ne vegyünk meg olyan CO riasztót, ami nem bevizsgált termék! Hamis biztonságérzetet ad, nyugodtan használjuk a gázkészülékünket annak tudatában, hogy van riasztónk.
  • Időszakos CO a lakásban, amit okozhat egy rossz füstgázelvezető rendszer, a külső hőmérséklet megemelkedése, vagy éppen csökkenése, ami befolyásolja a kéményben fellépő huzat nagyságát. Ha ilyen jelenséggel álunk szembe, akkor ezt is meg kell szüntetni. Megfelelő magasságú kéménnyel, a kémény állapotának ellenőrzésével.

Mi a leggyakrabban előforduló ok?

A tapasztalataim szerint az elhanyagolt nyílt égésterű készülékek okozzák a CO riasztások és a CO veszélyek nagy százalékát. Az éves karbantartással ez megelőzhető lenne, de sajnos sokan nem veszik komolyan ennek a jelentőségét. Sajnálatos módon minden évben sok haláleset kapcsolódik az elhanyagolt készülékek miatt előforduló CO mérgezésnek.

CO riasztó
Műszeres beszabályozás

A gázkészülék karbantartásánál nagyon fontos az égőfej szakszerű tisztítása és ezzel egyidejűleg a hőcserélő lamelláinak ellenőrzése és tisztítása. Fontos ellenőrizni a nyílt égésterű készülék légellátását és a kéményhuzat meglétét. (Kéményseprő bevonása, ha bizonytalanok vagyunk) Fontos, hogy a kényseprők időszakosan elvégezzék a kémény állapotának ellenőrzését! A készülék ellenőrzése nem szemre, hanem műszerrel történjen! Olyan ember bízzunk meg a felülvizsgálattal, aki rendelkezik megfelelő műszerezettséggel és szaktudással. Elérhetőségem Ellenkező esetben veszélyben marad a gázkészülék felhasználója és családtagja. Nyílt égésterű készülék mellé kérem tegyen minden esetben CO riasztó készüléket! (Csak bevizsgált, a szakmai körökben elismert CO riasztót vegyen!) Segítség a választáshoz https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Mit kell tudni a szénmonoxidról CO!

Tünetek: https://fbcontent.ferlingwebline.hu/honeywell/szenmonoxid_kisokos.html#milyentuneteivannak